La sfârșitul acestui an, fiecare român va fi mai dator cu 150 de euro față de cât era la începutul anului, a declarat joi premierul Victor Ponta, în cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat „starea națiunii”.
„Și în acest an vom cheltui mai mult decât producem, la finele lui 2013 fiecare dintre noi va fi mai dator cu 150 de euro decât era la începutul anului. Această diferență este deficitul bugetar, care va fi acoperit din surse interne și externe”, a declarat Victor Ponta.
Șeful Executivului a spus că în 2013 România va avea un PIB de circa 140 miliarde de euro, ceea ce echivalează cu 7.000 euro anual pentru fiecare român. El a explicat că după 2008, PIB-ul României a scăzut de la 140 miliarde euro în 2008 la 132 miliarde euro în 2012.
„Efortul principal din 2013 are drept scop întoarcerea la 2008, să închidem patru ani de subdezvoltare”, a spus Ponta.
La rândul său, Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget, a arătat că pentru 2013 autoritățile iau în calcul o creștere economică de 1,8% din PIB, la un nivel de PIB de 629 miliarde de lei.
Proiectul de buget pentru anul viitor a fost construit pe un curs valutar de 4,5 lei/euro, veniturile bugetului consolidat fiind estimate la 46 miliarde euro, iar cheltuielile totale la 49 miliarde euro.
„În 2013 veniturile statului vor ajunge la 46 miliarde euro, o treime din ce produc românii merge către bugetul public, respectiv 2.300 euro pentru fiecare cetățean. În 2012 am cheltuit mai mult decât am produs cu 3,1 mld euro, iar în 2013 cu 3 miliarde euro”, a arătat Ponta.
Gândul a scris marți că Guvernul ar urma să aibă în 2013 venituri totale de 204 miliarde de lei, circa 45,3 miliarde euro, conform calculelor gândul.
Datele prezentate joi arată că proiectul de buget este construit pe un deficit bugetar de 2,1% din PIB. „Diferența provine din suma pe care trebuie să o punem deoparte pentru a respecta Directiva 7 europeană care intră in vigoare în martie, cea privind plata facturilor la medicamente în maxim 60 de zile”, a explicat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Deficitul bugetar va fi finanțat în proporție egală, cu câte 1,5 miliarde euro, din surse interne și externe.
Pe de altă parte, proiecția bugetară este calculată în continuare pe un sistem fiscal bazat pe cota unică de impozitare, iar scenariul de bază luat în considerare pentru salariul minim este o creștere de la 700 lei la 800 lei.
Citește și Suntem plătiți mai prost decât bulgarii. România are din 2013 cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană
El a explicat că în prezentarea sa, publicată pe site-ul Guvernului, a folosit cifre rotunjite.
Ponta a dat asigurări că Guvernul își propune să respecte disciplina fiscală. ” Nu ne mai putem permite angajarea de promisiuni, vrem să eliminăm risipa banului public, vreau să oprim fetișizarea termenului de investiție. Nu orice investiții sunt necesare. Sunt investitii ne-necesare, care nu aduc avantaje. O investiție publică trebuie să fie prioritizată”, crede șeful Executivului.
Premierul Victor Ponta a prezentat joi, în cadrul unei conferințe de presă, elemente legate de bugetul de stat pe 2013, care s-au constituit într-o „stare a națiunii”, respectiv situația datoriilor acumulate și proiectele care vor putea fi duse la îndeplinire în următorii patru ani.